Waaraan moet een elektrische fiets voldoen in Nederland?

Waaraan moet een elektrische fiets voldoen in Nederland? - 7CHOCO

De markt voor elektrische fietsen groeit heel hard. We zien dat steeds meer mensen hun oude fiets vervangen voor een fiets met een elektrische motor. Logisch want deze fiets kent heel veel voordelen. Zo heb je minder kracht nodig om vooruit te komen en heb je minder last van tegenwind en hellingen. De ondersteuning van de elektrische motor helpt je bij het vooruit komen.

De regels

Je mag niet zomaar een fiets met een elektrische motor berijden op de Nederlandse wegen, daar zijn regels voor. Het doel van deze regels is vooral om de veiligheid op de Nederlandse wegen te waarborgen. De overheid in Nederland heeft de regels duidelijk vermeld op zijn website.
 
Veel regels zijn hetzelfde wanneer je het vergelijkt met de gewone fiets. Je hebt geen rijbewijs nodig, geen WA verzekering. Zorg voor goede verlichting en reflectie en je bent goed om te gaan.
 
De elektrische fiets zoals men deze in de regels omschrijft  is dat je moet trappen om in beweging te komen. Deze trapondersteuning geeft je een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Zodra de elektrische fiets zelf in beweging kan komen (door bijvoorbeeld aan een gashendel te draaien) en blijven is het voor de Nederlandse wet geen fiets meer.
 
De elektrische motor die op de fiets zit mag niet groter zijn dan 250 watt. Ook hier geldt, is het vermogen groter dan is het geen elektrische fiets meer.

 

Mogen andere fietsen dan niet?

Fietsen die zichzelf voortbewegen of een grotere elektromotor hebben zijn niet verboden. Wat niet mag is ze gebruiken op de openbare Nederlandse wegen. Er is een uitzondering, wanneer je de fiets aanbiedt aan de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) dan kunnen ze hem keuren en van een registratie voorzien. Dan krijgt je fiets een kentekenplaatje, net zoals de brommer of de scooter deze heeft.

Volgende lezen

Voor welke motor van drie plaatsen kiezen voor op mijn elektrische fiets - 7CHOCO

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.